Dacia Sanderon ja Sandero Stepway kolmas sukupolvi -VAIN NIMI ON DACIA SANDEROSSA ENNALLAAN

5.2.2021

Dacia Sandero ja Dacia Sandero Stepway

Kolmannen sukupolven Dacia Sandero nousee kaikilta ominaisuuksiltaan entistä korkeammalle tasolle

Perusrakennettaan myöten täysin uusi kolmannen sukupolven Dacia Sandero nousee kaikilta ominaisuuksiltaan entistä korkeammalle tasolle. Nimen lisäksi vain merkin filosofia on ennallaan. Se tarkoittaa markkinoiden edullisinta hintaa ja vielä entistäkin parempaa vastinetta rahalle.

Dacia näyttää esimerkkiä tarjoamalla asiakkaille järkeviä autoja – kuten Dacia Sandero ja Dacia Sandero Stepway. Kuluttajat ovat yhä enemmän hintatietoisia, eivätkä kaikki halua yltäkylläistä varustelua tai tarpeettoman rajua suorituskykyä. Muutos on ollut vallalla jo pitkään ja viime kuukausien aikana pandemia on rohkaissut yhä useampia autonostajia asiallisesti harkittuun valintaan. Liikkumisen vapaus halutaan säilyttää, mutta samalla keskitytään oleelliseen.

Dacia Sandero

 

Kasvava joukko asiakkaista palaa auton valinnassaan aiempaa realistisempaan lähestymistapaan. Yli viidentoista vuoden ajan Dacia on palvellut tuota ostajakuntaa tarjoamalla järkeviä autoja kohtuulliseen hintaan. Yhtiön DNA:han kuuluu tarjota yksinkertaisia, tilavia ja luotettavia autoja halvemmalla kuin kukaan muu.

Dacian filosofia on parhaimmillaan uudessa Sanderossa ja Sandero Stepwayssä. Mallisarja on ollut eurooppalaisten yksityisten autonostajien ykkösvalinta jo vuodesta 2017 alkaen. Tätä Dacian suosituinta mallia on myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta, mikä kattaa melkein kolmanneksen yhtiön vuoden 2004 jälkeen valmistamista autoista. Lähes kaksi kolmasosaa tuosta määrästä on Sandero Stepwayta.

Ensimmäisen, alun perin Etelä-Amerikan markkinoita varten suunnitellun Sanderon myynti alkoi Euroopassa vuonna 2008 ja seuraavana vuonna malli sai rinnalleen Sandero Stepwayn. Toiseen sukupolveen Sandero-perhe siirtyi vuonna 2012 ja nyt on vuorossa mahtava loikka kolmanteen sukupolveen.

Enemmän kaikkea

Täysin uudessa Sanderossa on säilytetty sen edeltäjien hyvät, asiakkaita ilahduttaneet ominaisuudet, joita on hiottu vielä paremmiksi. Dacian periaatteisiin kuuluu ylittää ostajien odotukset, minkä takia se on ollut Suomessa vuodesta toiseen huipulla yksityisten autonostajien merkkiuskollisuudessa.

Kolmannen sukupolven Sanderossa korin mitat ovat suunnilleen ennallaan, mutta se on kaikilta ominaisuuksiltaan aiempaa parempi. Se on nykyaikaisempi, tilavampi, monikäyttöisempi ja käytännöllisempi. Uuden perusrakenteen ansiosta aktiivinen ja passiivinen turvallisuus ovat entistä korkeammalla tasolla ja kulutus eli taloudellisuus on parantunut.

”Kolmas sukupolvi uudistaa Dacian ikoniset mallit, jotka kattavat kolmanneksen myynnistämme ja koko B-segmentin. Nykyaikainen muotoilu antaa vankan vaikutelman ollen samalla herkkä ja innovatiivinen. Sanderon CMF-perusrakenne ja polttoainetaloudelliset moottorit perustuvat Allianssin uusimpiin teknisiin ratkaisuihin. Täysin uudet Sandero ja Sandero Stepway tarjoavat enemmän tilaa, mukavuutta, turvallisuutta ja paremman ajettavuuden. Niissä havainnollistuu Dacian DNA: oleelliset, asiakkaan todelliset tarpeet täyttävä auto kohtuulliseen hintaan.”
Mihai Bordeanu, Dacian markkinointijohtaja

Ulkoasu on myös uudistunut

 

Uusi moderni muotoilu

Dacian muotoilujohtaja David Durand kiteyttää täysin uuden Sanderon ulkonäön napakasti yhteen lauseeseen: ”Kaikki paitsi auton keulamerkki on muotoiltu uudelleen.”

Sandero ja Sandero Stepway ovat linjoiltaan nykyaikaisia ja vankkoja. Pyörää ei kannata keksiä uudelleen, minkä takia Dacia on säilyttänyt korin mitat lähes ennallaan. Edeltäjien tapaan Sanderot ovat ulkomitoiltaan kompakteja tarjoten samalla aiempaa enemmän tilaa ja monikäyttöisyyttä.

Korissa korostetaan vyötärölinjaa ja pyörien sijoitusta, mikä antaa Sanderolle voimakkaan persoonallisuuden. Kaiken kaikkiaan muodot ovat vähän pyöreämmät kuin ennen ja tuulilasia on kallistettu enemmän taaksepäin. Korkeutta korissa on sentti vähemmän kuin edeltäjässä ja voimakkaammin perää kohti laskeva kattolinja yhdessä muiden parannusten kanssa pienentää ilmanvastusta.

Sekä edessä LED-valoissa että takavaloissa on uusi Y-muoto, joka antaa Sanderolle vahvan identiteetin osana Dacia-perhettä. Uusia valoja ei ole suunniteltu vain muodon vuoksi, vaan kaukovalojen kantama on 37 prosenttia pidempi ja 9 prosenttia leveämpi kuin ennen.

Muotoilun yksityiskohdissa on paljon vähäiseltä tuntuvia, mutta hyvin järkeviä parannuksia. Ovien kahvoista saa nyt aiempaa paremman otteen. Takaluukun lukko on sähköinen ja se on siirretty luukun alapuolelle, jolloin pinta on saatu tasaiseksi. Ovien ja ulkopeilien uudella muotoilulla on pienennetty ilmanvastusta ja vähennetty melua. Kaikki seikat nostavat laatua ja tekevät auton käyttämisestä miellyttävämpää.

Sanderon keulassa tunnusomaiset valot

 

Kaksikossa katumaasturimainen Sandero Stepway eroaa tavallisesta Sanderosta paljon enemmän kuin ennen. Siinä on vakiona 16-tuumaiset pyörät ja edeltäjän tapaan maavaraa on yli neljä senttiä enemmän. Keulalla on konepeltiä myöten oma ilmeensä ja Stepwayssä on sekä edessä että takana puskurissa alleajosuoja.

Stepwayssä on lisäksi vakiona kattokaiteet. Comfort-varustetasossa ne ovat monitoimiset eli kätevästi muutettavissa kattotelineeksi. Hienostunut, patentoitu ratkaisu edustaa kaikkea mitä Dacia on: älykäs, käytännöllinen, mutkaton ja luotettava.

Stepwayn muuntuvat kattokaiteet

 

Kaikkien Dacioiden perusta

Tammikuussa Groupe Renault esitteli strategiansa seuraavien viiden vuoden ajaksi. Siinä kerrottiin, että jatkossa kaikki Daciat suunnitellaan uudelle CMF-B -perusrakenteelle. Ensimmäisenä tämä Allianssin moderneinta tekniikkaa käyttävä ratkaisu, joka on myös mm. Renault Cliossa ja Capturissa, tulee Dacialla täysin uuteen Sanderoon.

Perusrakenteessa sekä akseliväliä että raideleveyttä voi muuttaa erilaisiin automalleihin sopivaksi. Sanderossa akseliväli on 2,604 metriä eli 15 mm pidempi kuin edeltäjässä. Raideleveys on kasvanut Sanderossa neljällä ja Sandero Stepwayssä kolmella sentillä, millä on hyvä vaikutus sekä sisätiloihin että ajo-ominaisuuksiin.

Tärkeimmät parannukset ovat kuitenkin näkymättömissä, sillä uusi perusrakenne on paljon lujempi ja jäykempi kuin edellisessä sukupolvessa käytetty. Muutoksella on suuri merkitys auton turvallisuuteen. Merkittävistä parannuksista huolimatta uusi rakenne on kevyempi kuin ennen, millä puolestaan saadaan alennettua polttoaineen kulutusta ja hiilidioksidipäästöjä.

Uuden perusrakenteen myötä Sanderoissa on nyt sähköinen ohjaustehostin, jossa tehostus muuttuu ajonopeuden mukaan. Maantiellä tehostusta on vähän, mikä parantaa vakautta ja toisaalta pysäköidessä ohjaus on yli kolmanneksen kevyempi kuin aiemmin. Etujousitus on suunniteltu uudelleen niin, että tukivarsien muutoksilla ohjaus on täsmällisempi ja auto on mukavampi. Sandero kallistelee hyvin vähän ja etenee vakaammin kaarteissa. Mukavuutta on parannettu muun muassa moottorin uudella kiinnityksellä.

Samana pysyneestä TCe 90 -mallimerkinnästä huolimatta Sanderossa ja Sandero Stepwayssä on uusi 1,0-litraiseksi kasvanut moottori. Se antaa voimansa kerkeämmin kuin ennen ja vääntömomentti on kasvanut. Vaihteistoksi voi valita joko uuden kuusivaihteisen käsivalintaisen vaihteiston tai portaattomasti toimivan CVT-automaattivaihteiston. Uudella voimalinjalla hiilidioksidipäästö on pudonnut jopa 11 prosenttia ja manuaalivaihteistolla varustettujen Sandero-versioiden CO2-päästö onkin nyt vain 120 grammaa kilometriltä.

 

Sandero tarjoaa runsaasti tilaa ja mukavuutta

Matkustamo on noussut uusien materiaalien ja varusteiden myötä uudelle tasolle. Suunnittelussa on kiinnitetty huomiota pieniinkin käytön helppouteen ja ergonomiaan vaikuttaviin yksityiskohtiin. Tällaisiin varusteisiin kuuluu Comfort-varustetasolla löytyvä ohjauspyörän etäisyyssäätö tai kaikissa Sanderoissa olevat ajotietokone sekä sävylasit.

Entistä korkeammasta laadusta kertoo tyylikkään kankaan käyttö kojelaudassa, joka luo ohjaamoon kotoista tunnelmaa. Uudet etuistuimet tarjoavat entistä enemmän mukavuutta ja tukea. Sekä istuimen korkeussäätö että ohjauspyörän säätö ovat aiempaa laajemmat, mikä auttaa ajajaa löytämään erinomaisen ajoasennon.

Uuden perusrakenteen ansiosta korin mitat käytetään aiempaa tarkemmin hyväksi. Niinpä takamatkustajien jalkatilat ovat kasvaneet yli neljällä sentillä ja ne ovat nyt runsaimmat tässä kokoluokassa. Lisäksi jo ennestään varsin suuri tavaratila on kasvanut hivenen. Tavaratila on muodoltaan erittäin käytännöllinen ja pohjan voi asettaa kahdelle tasolle. Pikkutavaroille on ohjaamossa runsaasti tilaa ja jopa älypuhelimelle on oma teline.

Sandero ja Sandero Stepway ovat rakenteeltaan lujempia ja jäykempiä kuin ennen. Tärkeä asia Sanderon kehittämisen kannalta on se, että uuden perustekniikan mukana saatiin aivan uusi elektroniikan arkkitehtuuri. Se on tuonut Sanderoon paljon turvallisuutta ja mukavuutta lisääviä varusteita, joita ei ole aiemmin ollut saatavissa Daciaan.

Turvallisuutta parantavat lujan rakenteen lisäksi uudet vakiovarusteet, sillä kaikissa Sanderoissa on nyt etuturvatyynyjen lisäksi sivuturvatyynyt ja ikkunaturvaverhot eli turvatyynyjen määrä on kasvanut kuuteen. Vakiona ovat lisäksi turvavöiden kiristimet myös takapenkillä sekä hätäpuhelujärjestelmä. Uusia Sanderosta löytyviä kuljettajaa avustavia järjestelmiä ovat automaattinen hätäjarrutus ja lisävarusteena satavilla oleva katvealuevaroitin.

Dacia Sandero

 

Dacia Sandero Stepway Dacia Sandero Stepway sisätilat

 

Dacia Sandero on edelleen Suomen edullisin uusi henkilöauto

Dacia Sanderossa on jo vakiona kaikki olennainen, ja lisäksi lisävarusteina on saatavilla muun muassa automaatti-ilmastointi digitaalinäytöllä, tavaratilan lukituksen kauko-ohjauksen sisältävä älyavainkortti, peruutuskamera sekä pysäköintitutkat eteen ja taakse.

Sanderossa on kolme järkevää tieto-viihdejärjestelmää, joista yksinkertaisin on Essential-varustetasossa vakiona oleva Media Control. Siinä kuljettajan oma älypuhelin on telineessään helposti käden ulottuvilla ja se voidaan haluttaessa yhdistää osaksi auton järjestelmää. Sen jälkeen niin musiikin kuin viestien kuuntelu, puhelut ja navigointi toimivat auton tieto-viihdejärjestelmän kautta, älypuhelimen toimiessa järjestelmän kosketusnäyttönä Dacian ilmaisen, suomenkielisen Media Control -sovelluksen avulla.

Comfort-varustetaso tuo mukanaan Media Display -järjestelmän, jossa on korkealle keskelle kojelautaa sijoitettu vähän kuljettajaa kohti käännetty helppolukuinen, 8-tuumainen kosketusnäyttö. Järjestelmä on suunniteltu niin, että se toimii lähes ajatuksen voimalla ja siihen voi yhdistää myös oman älypuhelimen. Media Display -järjestelmässä on Apple CarPlay / Android Auto -valmius, joka on käytettävissä, kun puhelin yhdistetään autoon perinteiseen tapaan USB-johdolla.

Lisävarusteena voi valita Media Navin, jonka osana on nimen mukaisesti navigointi. Järjestelmässä on myös reititin, johon voi liittyä langattomasti Apple CarPlayn tai Android Auton avulla. Kokonaisuuteen kuuluu myös kuusi kaiutinta.

Perusmallina on Dacia Sandero TCe 90 Access, jossa ovat vakiona mm. automaattiset LED-ajovalot valotunnistimella, ajotietokone ja sävylasit. Ajamista helpottamassa ja turvallisuutta lisäämässä ovat aktiivinen hätäjarrutustoiminto, mäkilähtöavustin ja nopeudenrajoitin.

Essential-varustetaso, joka on perusvarustelu Sandero Stepwayssä, tuo mukanaan ilmastoinnin, Dacia Media Controlin, vakionopeudensäätimen, keskuslukituksen kaukosäätimellä, kahdessa osassa taitettavan takaistuimen ja paljon muuta.

Myynnin arvioidaan keskittyvän parhaaseen Comfort-varustetasoon, jonka yhteydessä Sanderoon ja Sandero Stepwayhin voi valita myös CVT-automaattivaihteiston. Siinä on mm. sadetunnistimella varustetut tuulilasinpyyhkimet, peruutustutkat takana, sähkösäätöiset, lämmitettävät ulkopeilit, etusumuvalot, sähkötoimiset ikkunannostimet kaikissa ovissa sekä Dacia Media Display.

Suomessa Sanderon osuus Dacia-myynnistä on ollut noin 15 %. Daciaa maahantuovan Nordic Automotive Services Oy:n toimitusjohtaja Heikki Vuorinen uskoo, että uuden sukupolven myötä mallin merkitys Suomessa kasvaa nykyisestä. Uutuuden ennakkomyynti alkaa 5.2. Hinnat lähtevät Dacia Sandero TCe 90 Accessin 12 399 eurosta ja Dacia Sandero Stepway TCe 90 Essentialin 14 399 eurosta.

 

Katso ennakkotunnelmia Sanderosta ja ilmoittaudu listalle

Lue lisää Sanderosta ja katso hinnat

Lue lisää Sandero Stepwaysta ja katso hinnat

 

Dacia Sandero ja Sandero Stepway

 

Palaa uutisiin