Dacian fiksut monitoimikattokaiteet kääntyvät taakkatelineiksi

 

7.1.2022

Pitkiä esineitä, kuten suksia, on helppo kuljettaa auton katolla, jos omistaa autoon sopivat taakkatelineet ja jos on aikaa asentaa ne paikalleen. Mutta entäpä jos sanoisimme, että taakkatelineet voi saada paikalleen vain muutamassa minuutissa, kantamatta niitä metriäkään? Dacialla on päätetty tuoda Sandero Stepwayssä ensiesitelty innovaatio myös täysin uuteen kevään aikana Suomeen saapuvaan Joggeriin – monitoimikattokaiteet ovat erinomainen esimerkki siitä, miten Dacialla yhdistetään auton käytännöllisyys, kustannustehokkuus ja näyttävä ulkonäkö.

Denis, Joggerista vastaava Dacian tuotepäällikkö kertoo siitä, miten idea monitoimikattokaiteista sai alkunsa.

Kun on tarve kuljettaa samaan aikaan matkatavaraa, pitkiä esineitä ja matkustajia, ratkaisu kuljetustarpeisiin löytyy usein auton katolta. Kuljetuskapasiteettia saa lisättyä hankkimalla taakkatelineet ja asentamalla ne auton katolle, mutta eri asia on, onko tämä lopulta helppoa ja kätevää, ja sitä paitsi taakkatelineet maksavat ja vaativat säilytyspaikan. Dacian tuore ratkaisu tähän haasteeseen on merkin ajatusmaailman tapaan yhtä aikaa käytännöllinen ja kustannustehokas, nimittäin taakkatelineiksi kääntyvät monitoimikattokaiteet.

 

“Dacia kuuntelee asiakkaitaan. Se on toimintatapamme ja muokkaa tekemisiämme. Näin toimimme myös Joggerin kehitystyössä – kuuntelimme asiakkaitamme ja he toivoivat autoa, joka taipuu kaikenlaiseen.”
Denis, Joggerista vastaava tuotepäällikkö

Idea, joka ei ollut ihan helpoin toteuttaa

Muiden korkealla maavaralla varustettujen Dacia-mallien, Sandero Stepwayn ja Dusterin tapaan myös Joggerin luonne on seikkailullinen. Joggerin pitkittäiset kattokaiteet ulottuvat melkein auton päästä päähän.

Euroopassa pitkittäisiä kattokaiteita nähtiin autoissa ensimmäisen kerran 1970-luvulla, ja hyvin pian tilanne kehittyi niin, että niiden päälle pystyi tarvittaessa kiinnittämään poikittaiset kaiteet tai taakkatelineet, jotka toki tuli ostaa erikseen ja asentaa paikoilleen. Dacian suunnittelijat päättivätkin tarttua tähän ei-niin-sujuvalta tuntuvaan prosessiin.

“Jo uusien automalliemme suunnittelun alkuvaiheessa saimme ajatuksen siitä, että pitkittäisiä kattokaiteita voisi hyödyntää myös poikittaisina”, kertoo Denis. Yksinkertaiselta kuulostava idea, mutta kuitenkin hieman kinkkinen toteuttaa, sillä toiminnallisuuden piti olla helppo ja nopea käyttää, ja samaan aikaan tietenkin kustannustehokas, jotta auton hinta pysyy edullisena.

 

Erinomaisen käytännöllinen ratkaisu

Jokaisen uuden automallin kohdalla Dacian tavoite on ensisijaisesti kehitellä kestävä ja käytännöllinen tuote, jossa on kaikki tarpeellinen, ja joka tarjoaa ostajalleen erinomaisen hinta-laatusuhteen. Yksi suunnittelun lähtökohta on siis Dacialla aina kustannustehokkuus, ja joskus näiden kustannustason tuomien rajoitusten myötä syntyykin juuri parhaat ideat. Kalliin, sähkötoimisen järjestelmän sijaan Dacian suunnittelutiimi kehitteli kätevän, suoraviivaisen tavan, jolla kattokaiteet kääntyvät taakkatelineiksi vain muutamassa minuutissa, auton hansikaslokerossa säilytettävää pientä työkalua hyödyntäen. ”Kaiteet saa käännettyä poikittain todella nopeasti. Niiden kantavuus on 80 kiloa, joten niiden päälle voi kuormata melkeinpä mitä tahansa!” sanoo Denis.

Tärkeä osa suunnitelmaa oli tuoda ratkaisu saataville myös Jogger-mallistoon mahdollisimman laajasti. Monitoimikattokaiteet ovatkin vakiona niin Joggerin Comfort- kuin Extreme-varustetasoillakin, eli neljässä versiossa kuudesta. Sandero Stepwayssä monitoimikattokaiteet puolestaan sisältyvät vakiovarusteluun kaikissa Comfort-tason autoissa.

Oivalliset matkakumppanit

Täysin uusi Dacia Jogger on kaikkea mitä monikäyttöiseltä autolta voi odottaa. Se on pituudeltaan ja tavaratiloiltaan kuin farmariauto, ja tarjoaa erinomaiset tilat myös matkustajille – jopa seitsemälle aikuiselle. Jogger on elementissään niin pitkillä kuin lyhyilläkin matkoilla ja monitoimikattokaiteidensa myötä Jogger on entistäkin valmiimpi seikkailuun.

Kompaktimman kokoinen uusi Dacia Sandero Stepway on sekin hyvin monikäyttöinen auto, ja monitoimikattokaiteidensa ansiosta myös tämä crossover kuljettaa vaikka mitä – näin talvella Sandero Stepwayn katolla kulkevat kätevästi niin sukset kuin lumilaudatkin.

 

KATSO DENISIN HAASTATTELU TUTUSTU SANDERO STEPWAY -MALLIIN TUTUSTU JOGGER-MALLISTOON

Palaa uutisiin