Dacia Dokker Van: matkustusmukavuutta ja kuljetuskapasiteettia

dacia-dokker-van-matkustusmukav

» Dokker Van esittely

Dacia esittelee täysin uuden automallin: Dacia Dokker Van -tavara-auton. Dacia Dokker Van on kevyt tavara-auto, joka on erityisen käytännöllinen jakelutyössä tai esimerkiksi rakennustarvikkeiden kuljetuksissa. Dacian perinteiseen tapaan Dokker Van tarjoaa nerokasta käytännöllisyyttä ja laadukkuutta edulliseen hintaan. Dokker Vanin myynti alkoi Marokossa kesäkuussa 2012. Suomeen Dokkerit saapuvat huhti – toukokuussa 2013.

Suomessa Dokker Van on saatavissa kolmella moottorivaihtoehdolla: 1.2 TCe 115- ja 1.6 MPI 85 -bensiinimoottorit sekä 1.5 dCi 90 hv -dieselmoottori.

Käytännöllinen

Dacia Dokker Van, joka on luokkansa käytännöllisimpiä ajoneuvoja mittojensa ansiosta (pituus 4,36 m/leveys 1,75 m/korkeus 1,81 m), tarjoaa myös ruhtinaallisen 3,3 kuution kokoisen tavaratilan sekä kuormalle maksimissaan 1,9 metrin pituuden.

Sen kuljetuskapasiteettia voidaan lisätä kätevän Dacia Easy Seat -istuimen ansiosta. Tämän muunneltavan etuistuimen selkänoja taittuu eteenpäin muodostaen pöytätason. Vaihtoehtoisesti koko istuimen voi taittaa eteenpäin hansikaslokeroa vasten, jolloin lisää tilaa vapautuu vaikkapa 2,42 metriä pitkän lastin kuljettamiseen. Istuin voidaan myös ottaa pois, jolloin kuljetustila suurenee 3,9 kuutioon. Tämä järjestely tekee mahdolliseksi kuljettaa helposti kolme metriä pitkiä tavaroita (suurin lastauspituus 3,11 m). Näiden mittojen ansiosta Dacia Dokker Van on luokassaan markkinoiden monikäyttöisin ajoneuvo ilman että mukavuudesta on jouduttu tinkimään. Dacia Easy Seat on saatavana lisävarusteena Ambiance-malleihin (1.2 Tce 115 ja dCi 90).

Dokker Vanin ohjaamo on erotettu tavaratilasta kiinteällä ikkunallisella väliseinällä. Ambiance-mallien yhteyteen on tarjolla lisävarusteinen kääntyvä verkkoväliseinä. Yhdessä Dacia Easy Seat -istuimen kanssa kääntyvällä verkkoväliseinällä voidaan kasvattaa tarvittaessa tavaratilan pituutta.

Dokker Vanissa on vakiona oikeanpuoleinen liukuovi. Vasemman puoleinen liukuovi avattavalla ikkunalla on saatavissa lisähintaan. Epäsymmetriset takaovet avautuvat ensin 90 astetta ja pysyvät paikallaan jopa tuulisella säällä. Lukitusvivusta kääntämällä takaovet avautuvat 180 astetta.

Kuljettajaystävällinen ohjaamo

Dacia Dokkerin ovien käsinojissa sijaitsevat sähkötoimisten ikkunoiden käyttökytkimet ja ilmastoinnin säätimet ovat helppokäyttöisemmät kuin Logan-perheen malleissa. Istuimen korkeus ja ohjauspyörän korkeus voidaan säätää miellyttävimmän ajoasennon saavuttamiseksi. Sähkötoimiset ikkunat, ilmastointi, istuimen sekä ohjauspyörän korkeudensäätö ovat vakiona Ambiance-malleissa.

Kuljettajan päivittäisen työn helpottamiseksi ohjaamoon on suunniteltu lukuisia käytännöllisiä lokeroita, joiden yhteistilavuus on 44,2 litraa. Suureen, avonaiseen kojelaudan lokeroon voi sijoittaa joko kannettavan tietokoneen tai A4-kokoisia asiakirjoja. Dokker Van on varustettu myös – versiosta riippuen – kannellisella 6,6 litran vetoisella hansikaslokerolla sekä 12 litran vetoisella, helposti käytettävällä, ohjaamon yläpuolella sijaitsevalla lokerolla. Kuljettajan vasemmalla puolella on käytännöllinen, kannellinen pikkulokero, johon voi sijoittaa pieniä irtotavaroita kuten esimerkiksi parkkikolikoita. Etuovien lokeroihin voi sijoittaa 1,5 litran juomapullon ja keskikonsolissa on tilaa kahdelle tölkille ja tuhkakupille.

Ambiance-malleissa on vakiona Dacia Plug & Radio joka sisältää radion, MP3-yhteensopivan CD-soittimen, Bluetooth-teknologian, USB liittimen, AUX-IN -pistokkeen ja ohjauspyörässä olevan kaukosäätimen.

Lisävarusteita

Dacia Dokker Vanin voi varustella Media Nav -multimediajärjestelmällä. Järjestelmä on integroitu kojelautaan ja siihen kuuluu 7-tuumainen (18 cm) kosketusnäyttö, navigointi- ja radiotoiminnot sekä handsfree Bluetooth-yhteyden. Media Nav -toimintoja on kuusi ja käyttäjä voi tarkastella niitä helposti kosketusnäytön avulla.

Lisävarusteinen nopeudenrajoitin antaa kuljettajalle mahdollisuuden ohjelmoida maksiminopeuden jota hän ei halua ylittää. Toiminto otetaan käyttöön tai poistetaan käytöstä kojelaudan keskellä olevaa kytkintä painamalla. Voimakkaalla kaasupolkimen painalluksella kuljettaja pystyy tarvittaessa peruuttamaan toiminnon.

Dacia Dokker Vaniin on mahdollista saada myös peruutustutka. Peruutustutkan tunnistimet ovat takapuskurissa ja antavat äänimerkein kuljettajalle tiedon ajoneuvon ja mahdollisen esteen välimatkasta. Toiminnon voi ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä ohjauspyörän vasemmalla puolella olevasta katkaisimesta.

Dokker Vaniin on saatavilla laaja valikoima lisävarusteita jotka on suunnattu erityisesti yritysasiakkaille mm. tavaratilan vanerointi, pyöräkotelosuojat, kuormankiinnitysliinat, kattokaiteet, vetokoukku ja takalasien suojat.

Hiljainen

Akustiseen mukavuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Ääntä eristävät materiaalien osuutta moottoritilassa, ajoneuvon alla, pyöräkoteloissa sekä korin ja tuulilasin kiinnityskohdassa on lisätty 30 prosenttia verrattuna Dacia Dusteriin. 1.5dCi -moottorin uusien polttoaineen ruiskutussuuttimien ansiosta moottorin ääni on hiljaisempi.

Myös tuulen aiheuttamaa ääntä on saatu vaimeammaksi ovipeilien koteloiden ja kattotelineiden muotoilun ansiosta. Tiemelua on niin ikään saatu vähemmäksi lisäämällä eristevaahtoa ja tiivisteitä, kuten myös vahvistamalla tiettyjä komponenttiosia, jotka hävittävät resonanssiääniä.

Moottorivalikoima

1.2 TCe

Uudistuneissa Renault Méganessa ja Renault Scénicissä nähty 1.2 TCe 115 on ensimmäinen Renault-yhtiön moottori, jossa hyödynnetään suorasuihkutusta ja turboahdinta, ja sen keveys on alumiinin ansiota. Tämä voimanlähde tarjoaa ajonautintoa, taloudellista polttoaineen kulutusta ja matalia CO2-päästöjä, ja kuitenkin sen suorituskyky (115 hv) on verrattavissa 1.6-litraiseen moottoriin. Sen huippuvääntömomentti 190 Nm on verrattavissa 2-litraiseen moottoriin, ja 90 prosenttia väännöstä saavutetaan 1500:n kierrosluvulla. Maksimivääntömomentti on saatavissa 2000:n ja 4000:n kierroslukujen välillä, mikä takaa pirteän/terävän kiihdytyksen. Tämän voimanlähteen yhteydessä on viisiportainen manuaalinen vaihteisto.

Yhdistetty polttoainekulutus on 6,1 litraa/100 km, joka vastaa CO2-päästöjä 143 g/km. 1.2 Tce moottorissa on ketjukäyttöinen huoltovapaa jakopää. Tämän moottorin yhteydessä suurin sallittu kantavuus on 695 kg ja perävaunumassa 615 kg ilman jarruja / 1200 kg jarruilla.

1.6 MPI 85

Tämä 60.5 kW bensiinimoottori toimii viisiportaisella käsivalintaisella vaihdelaatikolla. Yhdistetty polttoaineen kulutus on 7,5 litraa/100 km, CO2 on 175 g/km. Tämän moottorin yhteydessä suurin sallittu kantavuus on 578 kg ja perävaunumassa 575 kg ilman jarruja / 1200 kg jarruilla.

1.5 dCi

Moottori täyttää Dacian eco2-tunnusmerkinnän ja on hyvin polttoainetehokas. Yhdistetty polttoaineenkulutus on 4,5 l/100 km. (CO2-päästöt 118 g/km). Moottorin yhteydessä on viisiportainen käsikäyttöinen vaihdelaatikko ja siinä yhdistyvät joustavuus, suorituskyky ja pienet käyttökustannukset. Vääntömomentti on 200 Nm, josta 90 prosenttia syntyy 1 750:n kierrosnopeudella, jolloin ajomukavuus on parhaimmillaan, jopa matalilla kierroksilla. Tämän moottorin yhteydessä suurin sallittu kantavuus on 695 kg ja perävaunumassa 630 kg ilman jarruja / 1200 kg jarruilla.

Kuten Dacia Lodgy, Dokker Van perustuvat uuteen M0-alustaan, joka sisältää uuden moottoritilan ja erityisen takaosan. Dokker Vanin erilaisten käyttäjien vuoksi iskunvaimennuksen suunnittelu ja säätö ovat omanlaisensa jokaisessa versiossa. 2,81 metrin akseliväli- mikä on melkein 10 senttiä lyhyempi kuin Logan Vanilla – mahdollistaa ketterän toiminnan ja 11,1 metrin kääntöympyrän. Dokker Vanin maavara on 186 mm, mikä mahdollistaa sen liikkumisen kaikenlaisilla tietyypeillä.

Aktiivista turvallisuutta

Dacia Dokker Vanin jarrujärjestelmään kuuluu ABS-lukkiutumattomat jarrut, jossa on EBD-elektroninen jarrupaineen jako sekä hätäjarrutustehostin. Vakiona oleva ESC ajovakaudenhallintajärjestelmä käyttää uusimman sukupolven ESC ohjausyksikköjärjestelmää. Järjestelmässä on luistonestojärjestelmä ja kallistuksenvakaustoiminto, jotka auttavat pitämään ajoneuvon ajolinjallaan vaikeissakin olosuhteissa, kuten äkkinäisissä esteiden väistöissä ja liukkailla teillä.

Passiivista turvallisuutta

Dokker Vanissa käytetään materiaaleja joilla on suuri törmäysenergiaa vähentävä ja sitova ominaisuus.Turvavyöt on varustettu voimanrajoittimin, jotka suojaavat rintakehää törmäyksessä. Euroopassa myytävissä, Dacia Dokker Van -versioissa hyödynnetään tekniikkaa, jossa turvavyö kiristyy samassa suhteessa jarrutuksen kanssa, ja näin vöissä kiinni oleva pysyy paikallaan rajussakin jarrutuksessa. Vakiovarustukseen kuuluu kuljettajan turvatyyny.

Dacia Dokker Van on suunniteltu suojaamaan mahdollisimman hyvin myös jalankulkijoita. Etupuskurin paksuus ja jäykkyys on suunniteltu suojaamaan alaraajoja. Konepelti ja lokasuojat on kehitetty vähentämään törmäysenergiaa, jos auto osuu jalankulkijaan. Turvallisuus on huomioitu myös konepellin alla, jossa jäykkiä osia ei ole sijoitettu niille alueille mihin jalankulkijan pää voisi osua onnettomuudessa.

Konsernin tuomaa kokemusta

Dacia Dokker Vanissa on hyödynnetty monia niistä osista, joita Renault on käyttänyt omassa tavara-automallistossaan. Alusta ja kori on valmistettu samojen tarkkojen vaatimusten mukaan kuin Renault Kangoo, joten 300 000 testikilometrin aikana ei ole havaittu minkäänlaista suorituskyvyn vähenemistä. MacPherson-tyyppinen etujousitus on vahvistettu kolmiotukivarrella, jotta se täyttää Renaultin tavara-autoille asettamat kriteerit. Takajousitus on erilainen kuin Renault Kangoossa ja on erityisesti suunniteltu hyötykuormaa ajatellen.

Dacia Dokker Van läpäisi Renaultin erityisen tavara-autojen testiohjelman, johon kuului mm. erittäin rankka testipenkkiajo. Sen lisäksi liukuovet ja etuovet joutuvat kovaan käyttöön ammattilaisten käsissä, joten kestävyyttä testattiin sulkemalla ja avaamalla ovia 100 000 kertaa. Dacia Dokker Vania testattiin 1,9 miljoonaa kilometriä valikoiduissa, erittäin rankoissa olosuhteissa. Sen suorituskyky ja luotettavuus laitettiin koeteltavaksi päällystetyillä teillä, mukulakivikaduilla, routakuopissa, märissä risteyksissä, hiekkaisilla ja pölyisillä teillä, sekä kuumassa ja kylmässä ilmastossa. Dacia Dokker Vanin kestävyyttä testattiin myös vaikeissa todellisissa ajo-olosuhteissa Romaniassa 30 auton ryhmällä, yhteensä 850 000 km:n verran.
Dacia Dokker Vanin takuu on kolme vuotta tai 100 000 kilometriä.

Valmistus Tangerissa

Lodgyn tavoin myös tämä uusi malli, Dacia Dokker Van, valmistetaan upouudessa tehtaassa Tangerissa, Marokossa.

Ennakkohinnat uusi Dacia Dokker Van

Dacia Dokker Van 1.6, varustetaso Dokker, 14 396 €
Dacia Dokker Van Tce 115 varustetaso Ambiance 17 693 €
Dacia Dokker Van dCi 90 varustetaso Ambiance 17 997 €

Palaa uutisiin