Syksyn alkaessa jälleen hämärtyä, on hyvä varmistaa, että näet ja näyt liikenteessä. Myös oikea tilannenopeus on avainasemassa, monestakin syystä.

Muista hirvi- ja peuravaara
Hirvestyskausi on jo käynnissä osassa maata. Se vaikuttaa hirvien liikkumiseen ja liikenteessä tuleekin olla erityisen valppaana, varsinkin hämärässä auringonlaskun tunteina, kun hirvet ovat aktiivisimmillaan. Peura- ja hirvieläinonnettomuuksia tapahtuu koko maassa, etenkin vilkkailla kaksikaistaisilla pääteillä. Etenkin hirvieläimet voivat käyttäytyä hyvinkin arvaamattomasti ja ne ovat laumaeläimiä, joten yhden eläimen perässä voi aina tulla useampi.
Paras tapa vähentää peura- ja hirvieläinonnettomuuden riskiä on tiedostaa vaaranpaikat ja ottaa ne huomioon sekä ajotavassa että -nopeudessa:
”Nopeuden laskeminen on se ainoa tapa pienentää törmäysriskiä ja hankkia pelivaraa, jos hirvieläin ryskää tielle. Hämärässä, huonon näkyvyyden vallitessa tai erityisen pusikkoisella tieosuudella alhaisempi nopeus antaa lisäaikaa myös havainnointiin”, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara kiteyttää.
Ajallisesti hirvikolareita sattuu eniten ennen ja jälkeen auringonlaskun, mutta hirvet liikuskelevat paljon myös aamuhämärän aikaan.
”Alueilla, joissa hirviaidat alkavat ja loppuvat, kannattaa olla valppaana. Myös hirvivaroitusmerkkien kohdalla kannattaa tiedostaa, että ne kertovat alueista, joissa hirvillä on tapana kulkea. Varoitusmerkin alueella on siis syytä katsella tienvierustoja ja ajovalojen ulkoreunoja sillä silmällä”, Elovaara toteaa.
Näkyvyyttä edesauttaa myös ajovalojen ja tuulilasin sisä- ja ulkopintojen puhtaudesta huolehtiminen. Muista aina, etenkin ennen pidemmälle ajomatkalle lähtemistä varmistaa, että Daciassasi on riittävästi tuulilasinpesunestettä ja ajovalojen polttimot ovat kunnossa. Kaukovalojen käyttö pimeän aikaan tuo mahdollisimman paljon valoa tielle, mikä auttaa havainnoinnissa.

Tarkista, etteivät Daciasi takavalot ole tietämättäsi pimeinä
Nykyään liikenteessä näkyy jonkin verran autoja, joissa on niin sanotusti perä pimeänä, ja aina auton kuljettaja ei itsekään tiedosta autonsa takavalojen palamattomuutta. Jos et ole varma, mitä valoja Daciassasi palaa ajovalokytkimen eri asennoissa, kannattaa perehtyä oman autosi valojen toimivuuteen jo kotipihassa ennen liikenteeseen lähtemistä.
Päiväajovaloilla (DRL) varustetuissa autoissa, kuten uudessa Dusterissa, riittävän valoisuuden vallitessa auton anturi sytyttää energiaa säästääkseen vain huomiovalot. Tällöin myöskään takavalot eivät pala. Huonossa kelissä anturi saattaa kuitenkin joskus tulkita valoisuuden riittäväksi, vaikka näkyvyys olisikin muutoin heikko. Tällaisissa olosuhteissa auton kuljettajan tulisi aina muistaa itse kytkeä varsinaiset ajovalot päälle ja sytyttää siten myös takavalot.
Varmistaaksesi näkymisen ja näkemisen liikenteessä voit halutessasi pitää uuden Dusterin ajovalokatkaisijaa aina ajovaloasennossa – tällä tavoin sekä ajo- että takavalot palavat ajettaessa koko ajan ja kaikki valot sammuvat, kun pysäköityäsi sammutat auton. Kun katkaisija on ajovaloasennossa ja käynnistät auton uudelleen, sekä ajovalot että takavalot menevät päälle joka kerta.
Tarkistamalla ajovalojen ja takavalojen toiminnan käytännön testillä, ei liikenteen seassa tarvitse olla epävarma:
”Jos oman auton valot mietityttävät, on hyvä kävellä käynnissä olevan menopelin ympäri. Silloin näkee, mitä valoja automatiikka on kytkenyt käyttöön”, kehottaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.
Käytä takasumuvaloa oikein
Kun ajokeli on huono ja näkyvyys heikko, auttaa Daciasi takasumuvalo takana tulevaa kuljettajaa huomaamaan autosi paremmin ja riski peräänajosta pienenee. Pelkän pimeyden takia ei sumuvaloja kuitenkaan pidä käyttää.
”Takasumuvaloa voi ja kannattaa käyttää aina, kun näkyvyys on kelin takia huonontunut – ei pelkästään sumussa. Siitä on hyötyä myös esimerkiksi rankkasateessa, tiheässä räntäsateessa tai sakeassa lumipyryssä. Pelkkä pimeä ei vielä riitä: silloin sumuvalot häikäisevät turhaan muita tienkäyttäjiä ja ovat pikemminkin haitaksi kuin hyödyksi”, kertaa Liikenneturvan Heiskanen.
Ajaessasi voitkin omiin havaintoihisi peilaten pohtia, olisiko juuri sillä hetkellä syytä kytkeä sumuvalo päälle.
”Oma näkeminen toimii hyvänä ohjenuorana. Jos itsellä on vaikeuksia nähdä kunnolla edellä ajavaa, voi olettaa, että keli haittaa myös takana tulevan havainnointia. On hyvä tiedostaa jo ennen liikkeelle lähtöä, mistä takasumuvalon saa päälle, ettei sitä joudu ajaessa etsimään”, Heiskanen muistuttaa ja lisää aina pätevän konstin kehnoon ajokeliin: ”Kun näkyvyys on huono, saa oman nopeuden laskemisella lisää pelivaraa toimia. Nopeus on asetettava sen mukaan, että kuljettaja säilyttää ajoneuvon hallinnan ja saa sen pysäytettyä tarvittaessa.”
Opastusta valojen käyttöön löydät Daciasi käyttöoppaasta ja tarvittaessa voit aina kääntyä Dacia-jälleenmyyjän tai -huoltopisteen puoleen – Palvelemme sinua mielellämme.
Lähde: Liikenneturva